De eerste maand

De eerste maand in Roemenië zit er alweer op. De tijd is voorbij gevlogen en ivm de presentatie op 16 maart en een operatie die ik maandag moet ondergaan, schrijf ik dit alweer vanuit Nederland.

Hoewel de eerste weken altijd even wennen zijn, voel ik mij direct weer thuis in Roemenië. Het team, de plek en het werk is niet onbekend en er is genoeg te doen.

Vanaf de eerste week dat ik aankwam zijn we gestart met het voedselproject op Pata Rat, de vuilnisbelt nabij Cluj-Napoca. Ism stichting Charis en ProRroma organiseert SHS elke week een voedselproject voor kinderen die moeten opgroeien op de vuilnisbelt.
Kinderen die leven op- en van ons vuilnis en die ook worden behandeld als afval. Weggezet door de maatschappij en vaak niet eens erkend als mens. Wat is het mooi dat we iets kunnen betekenen voor deze kinderen en hen kunnen laten zien dat ze geliefd zijn. We begonnen met 120 voedselpakketten, maar inmiddels is dit al uitgebreid naar 150 pakketten. Mooi om te zien dat wij hulp krijgen van Roma vrouwen uit de wijk in Floresti! Het is goed dat een project van de Roemenen zelf wordt en de bewogenheid die de vrouwen voor hun eigen volk hebben is groot. Vanaf komende week hopen we ook tieners uit Floresti in te kunnen zetten voor dit project.

Ook in Floresti zelf zijn we al druk bezig met het opzetten van nieuwe projecten. Zoals het nu lijkt gaat SHS in mei drie huizen bouwen. De wijk in Floresti is volgebouwd en er veel te weinig ruimte voor de 2000 Roma die daar leven.
Stichting Charis is al een tijdje druk voor een familie waar een gezin met 8 kinderen moet leven in een 'huis' van nog geen 10m2. Kinderen slapen op de grond en hoewel de moeder echt haar best doet, is het huis vervuild en onleefbaar geworden. Aan dit huis zit een ander huisje vast, ongeveer even groot, waar vijf mensen wonen. De gaten zitten in de muren en 's nachts lopen de ratten tussen de mensen in.

Een onleefbare situatie waar SHS graag iets aan wil veranderen. Wij hopen in mei deze twee huisjes plat te gooien en opnieuw op te bouwen. Voor beide huisjes willen we een zolder creëren, zodat er iets meer ruimte ontstaat voor de kinderen.

Verder zullen we op Pata Rat weer een houten huis gaan bouwen voor een arme familie en werkzaamheden verrichten aan de kleuterschool die daar staat.

Naast het werk is er ook voldoende ruimte voor gezelligheid. Het team van Charis is een geweldig team, waarin ik mij direct thuis voel. Mooi om samen te werken met mensen die dezelfde drive hebben en die zich willen inzetten voor deze mensen.

28 maart hoop ik weer naar Roemenië te gaan, om voorlopig even niet meer terug te komen naar Nederland. Ik zie uit naar de komende projecten en hoop iedereen via deze blog af en toe op de hoogte te houden.

Henk van der Lingen