Scavenger

"Een Scavenger is een dier dat leeft op dood en rottend voedsel."
Daar kwam ik achter toen ik bij google het woord Scavenger intypte.

Scavengers: zo worden ook de mensen genoemd die afval verzamelen op een vuilnisbelt. Mensen die leven van ons rottend afval. Mensen die levensgevaarlijk werk doen en 12 cent voor een kilo plastic krijgen. Ik snap dat hetzelfde woord wordt gebruikt voor deze manier van overleven: het is onmenselijk dat mensen in ons afval moeten leven en van ons afval moeten leven.

Maar tegelijkertijd is het pijnlijk dat de mensen van Pata Rat, de vuilnisbelt waar wij wekelijks voedsel uitdelen en een programma houden met de kinderen, zo genoemd worden. Het zijn geen dieren, maar mooie mensen. De 150 kinderen die wij elke week mogen voeden zijn prachtig en waardevol.

Dat geldt ook voor de kinderen in Floresti die bij mijn vuilnisbak staan. Ze graven in mijn afval en zijn blij als er een stuk oud brood in zit. Vaak probeer ik even naar de kinderen (en vaak hun moeders) toe te lopen, een praatje met ze te houden. Gewoon als mens benaderen. De eerst vraag van de kinderen is vaak: ' wanneer is er weer een programma?', doelend op de programma's van Stichting Charis. Mooi dat Charis in deze kinderen blijft investeren en ik ben blij dat wij vanuit SHS daar soms een steentje aan mogen bijdragen.

Zo was er enkele weken geleden een groep van het Menso Alting College te Zwolle, die namens SHS/Charis kinder- en tienerprogramma's heeft georganiseerd in Floresti. Ook hebben ze geholpen bij het project op Pata Rat; een heftige belevenis voor deze groep studenten.
Maar wat zijn ze waardevol geweest! Naast programma's en voedsel mochten ze vooral liefde uitdelen aan de kinderen en hen weer even kind laten zijn. 

De gereformeerde scholen uit Zwolle zijn overigens erg actief en betrokken bij het werk in Roemenië! Vorig jaar was het Greijdanus op bezoek, dit jaar hebben we het Menso Alting al gehad en zoals het nu lijkt mag ik in Oktober een groep studenten van de Gereformeerde Hogeschool gaan begeleiden. Ik zie hier erg naar uit en vind het ontzettend goed dat scholen hun studenten de kans geven om iets van dit werk te laten zien en ook een belangrijke bijdrage leveren aan het werk in Roemenië.

Voor dit seizoen staan nog een paar projecten gepland en ondertussen ben ik alweer bezig met nieuwe projecten in 2014. Ik ben nog steeds erg blij dat ik dit werk mag doen en ben al mijn sponsoren enorm dankbaar! Dankzij uw steun kunnen wij liefde uitdelen en dit gestalte geven in concrete daden. Tegelijkertijd komt er helaas nog niet genoeg binnen, dus mocht er aan het eind van de maand nog een beetje geld overblijven dan zou u enorm kunnen helpen door maandelijks een gift over te maken naar SHS, ovv Henk.

In september hoop ik twee weken in Nederland te zijn en ik zie er naar uit om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten!

Hartelijke groet,

Henk