Voor Roma verboden

In Floresti, op steenworp afstand van de Roma wijk waar wij vaak werken, ligt een modern zwembad. Ik ben er nog nooit geweest, maar was altijd van plan om er nog een keer heen te gaan. Totdat ik hoorde dat de tieners uit de wijk daar niet welkom zijn; het zwembad is voor 'onze' tieners verboden. Voor Roma verboden.

Frank en Rita Stout (www.zody.eu) willen in een dorpje een kampgebouw neerzetten om kinderkampen te houden met de kinderen van Pata Rat. Zo'n 100 dorpsbewoners kwamen bijeen en riepen: 'wij willen geen zigeuners in ons dorp'.

Begin augustus zijn in de stad Baia Mare tientallen Roma families op straat gezet. Hun huizen zijn gesloopt en er is geen alternatieve woonruimte aangeboden. Dit is tegen internationale verdragen, maar daar schijnt Roemeniƫ zich niet aan te storen.

Ik ben er geen voorstander van om snel een vergelijking te maken met WO2, maar het is schokkend hoe de Roma in Roemeniƫ worden gediscrimineerd. De haat tegen deze mensen zit diep en de overheid lijkt dit alleen maar te voeden. Het is triest dat Roma stelselmatig worden buitengesloten en soms letterlijk naar de rand van de samenleving worden verdreven.

Morgen sta ik weer aan de rand van de vuilnisbelt. En ik kijk door de besmeurde gezichten heen en wil het kind zien dat mooi is gemaakt. De ogen van de kleinsten die nog glinsteren. Die misschien nog niet beseffen in welke ellende ze opgroeien of hopen op een betere toekomst. Maar ook ogen die nog nooit iets anders hebben gezien dan vuilnis. Ogen die misschien wel nooit een schoolboek kunnen lezen.

Voor deze kinderen en voor de tieners uit Floresti ben ik in Roemeniƫ. Wetend dat ik maar relatief weinig kan betekenen, maar al deel ik maar een beetje liefde uit. Al laat ik maar zien dat niet iedereen hen haat en dat er mensen zijn die wel veel om hen geven.

En wat is het dan mooi dat wij ook praktisch kunnen helpen! Vorige week mocht ik bij st. Charis een groep begeleiden uit Notter. Voor mij extra speciaal, want het was een groep uit de kerk van Francine. Deze groep heeft ontzettend veel werk verzet en ze hebben o.a. een begin gemaakt met de afwerking van het huis voor Anita dat wij in mei hebben gebouwd. Ook hebben ze voedsel uit kunnen delen op Pata Rat, het tienerhonk in Floresti geschilderd en geholpen bij de bouw van het multifunctionele gebouw van Charis. Daarnaast brachten ze ook heel veel gezelligheid, dus heel hartelijk bedankt!

Vanaf 12 september zal ik twee weken in Nederland zijn. Ik hoop enkele groepen te bezoeken die in oktober projecten uit gaan voeren voor SHS, presentaties te geven in verschillende kerken en daarnaast mijn vrienden en familie te ontmoeten.

Ik zie erg uit naar de komende projecten. Ik hoop dat we veel kunnen bouwen, veel kunnen uitdelen, maar ook dat deelnemers aan het project veel zullen ontvangen.
Ik hoop dat meer en meer mensen gaan zien dat Roma gewoon mensen zijn. Niet beter of slechter dan jij en ik.

Iedereen heel hartelijk bedankt voor alle steun en ik hoop over twee weken zoveel mogelijk mensen te ontmoeten!

Hartelijke groet,

Henk
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.