Terugblik en vooruit kijken

Het jaar 2013 zit er op. Het is voorbij gevlogen en als ik terugdenk aan alles wat we mochten doen, kan ik zeggen dat het een mooi jaar is geweest.

Dankzij veel vrijwilligers hebben we mooie projecten uit kunnen voeren. 2013 was een beetje het jaar van Anita: een vrouw die met acht kinderen in een krot woonde en haar uiterste best deed om voor haar kinderen te zorgen. Anita, die ik elke dag bij onze vuilnisbakken zie op zoek naar iets te eten voor haar kinderen. Af en toe was er een uitzondering. Bijvoorbeeld als ze op dinsdag mee ging naar de vuilnisbelt om daar zelf voedsel uit te delen aan de kinderen die daar leven.

Voor Anita konden we een nieuw huis bouwen. Haar kinderen hadden nog nooit in een bed geslapen en ik heb niet eerder mensen ontmoet die zo dankbaar zijn als Anita en haar kinderen. Met verschillende groepen hebben we aan dit project gewerkt en ik ben dankbaar voor de inzet van iedere vrijwilliger.

2013 was ook het jaar van Pata Rat. Ik mocht een voedselproject opzetten en sinds februari delen we nu elke week voedsel uit aan de kinderen op de vuilnisbelt. De omstandigheden daar zijn schrijnend en onrechtvaardig, maar wat is het dan mooi dat we iets kunnen betekenen voor de mensen daar.

Ook konden we dit jaar op Pata Rat weer een huis bouwen en hebben we middels een gift kunnen bijdragen aan het uitdelen van kerstpakketten voor de allerarmsten.

Zelf heb ik erg genoten van het begeleiden van GH studenten, bouwgroepen en en allerlei mensen die iets van hun tijd en geld hebben opgegeven om mee te werken in Roemenië. Binnenkort zullen wij ons jaarverslag presenteren, waarin wij (ook financieel) uitgebreid terugblikken op 2013.

Voor 2014 staan alweer mooie projecten gepland. Los van de projecten die wij nu al doen, zal ik komend jaar ook regelmatig een bezoek gaan brengen aan de gevangenis in Gherla. Dit is één van de zwaarste gevangenissen in Roemenië en in samenwerking met Dorcas Roemenië mag ik namens SHS deze gevangen gaan bezoeken. Ik zie hier erg naar uit!

Ik ben blij dat ik voor SHS dit werk mag doen en wil iedereen bedanken die dit mogelijk maakt. Het bestuur van SHS dat altijd achter mij staat, mijn thuisfrontcommissie die mij altijd steunt en de mensen die het financieel mogelijk maken.

Tegelijkertijd merk ik dat het financieel niet altijd makkelijk is. Maandelijks kom ik voor mijn levensonderhoud nog zo'n €400,- tekort.
Ik hou niet van bedelen en de financiële stress maakt dat ik zo nu en dan verlang naar een 'normale baan', waarin ik die zorgen minder zou hebben.

Maar dat verdwijnt als ik op de rand van de vuilnisbelt sta en de gloed in de ogen van de kinderen zie wanneer ze een pakketje krijgen met wat brood, fruit en drinken. Kinderen die zó blij zijn met een beetje eten en drinken. Kinderen die zelf nooit een echt kans zullen krijgen om een fatsoenlijk bestaan op te bouwen.
Dan besef ik weer dat ik niet mag klagen en dat ik bevoorrecht ben om dit werk te mogen doen.

Op dit moment ben ik weer even in Nederland. Na een korte vakantie zal ik maandag worden geopereerd aan een oorinfectie. Ik hoop na twee weken weer voldoende hersteld te zijn om op verschillende plekken in Nederland mensen te bezoeken en presentaties te geven. Veel van mijn werk speelt zich ook gewoon af in Nederland, omdat wij afhankelijk zijn van de inzet van Nederlandse vrijwilligers.


Voor nu wens ik iedereen een mooi en liefdevol 2014!

Mocht u mij willen steunen in dit werk, dan kunt u (maandelijks of eenmalig) een gift overmaken naar:

NL61RABO 0152197001
t.n.v. Stichting Help Straatkinderen
o.v.v. Henk