Project Anca en Anita – 2011

Het was een ambitieus project: in één week twee huizen bouwen met allebei twee verdiepingen. Anca en Anita, twee Roemeense vrouwen die hun uiterste best doen om voor hun kinderen te zorgen. Ze woonden in twee hutjes die tegen elkaar stonden, niet groter dan zo’n 10m2

Anita heeft 8 kinderen, de negende is op komst. Anca heeft er vijf. Ze werken hard, verzamelen afval en probeerden hun hutjes schoon te houden. Maar dat is onmogelijk. Kinderen sliepen op de grond en de ratten liepen ’s nachts door het huis.

SHS vond dat hier iets aan moest veranderen. Samen met Charis werd besloten voor de beide vrouwen en hun kinderen een nieuw huis te bouwen. Omdat er in Floresti geen ruimte is om groter te bouwen, moesten we ‘de lucht in’. Een tweede verdieping was noodzakelijk om een fatsoenlijke leefomgeving te creëren voor 14 kinderen.

Dankzij de hulp van een groep uit Emmeloord konden wij op tijd beginnen met slopen en het storten van de fundering. Deze groep uit de GKV Emmeloord is ontzettend belangrijk geweest voor dit project, want daardoor kon de volgende groep (KRIJT) op maandag direct beginnen met bouwen.

Het was spannend, maar wat is er hard gewerkt! Aan het einde van de week konden de sleutels overhandigd worden aan de vrouwen. Charis had nog wat bedden staan en ook die werden gebracht. Gaby, één van de oudste kinderen had de tranen in zijn ogen staan: hij had nog nooit in een echt bed geslapen en was zó trots op zijn nieuwe huis.

Scroll naar boven